S E L A M A T D A T A N G

S E L A M A T          D A T A N G

Super Human

Thursday, April 21, 2011

Bercinta....dengan EXAM!

Minggu ni and minggu seterusnya minggu exam untuk dak2 undergrads. Aku yang xder exam ni pun terkena tempiasnya..hehe. Teringat balik zaman2 kena sit for exam dulu. Huuu.

Start daripada kecik memang kite x lepas dari exam, exam kecik smpila ke exam besar. At least masing2 mesti pernah sits for UPSR, PMR and SPM. Pengalaman nila yang sumer org leh share sesama kan. Macam2 ragam..hehehe.

Dengar anak2 buah aku dok story pasal minggu exam ni memang wat aku sengeh2 jek..huu. Memang lumrah alam, ramai yang akan stress kalau exam. Kalau x stress x normalla.. Akula x normal tuh. Huu, aku x prnh stress pasal exam. Bleh buat blehla, x blehla x blehla kan. Abeh study abehla, x abeh x abehla. Tp spanjang aku tempuh zaman exams, aku x prnh abeh revise. Blehla gak kata aku ni lucky sbb kengkadang benda yang aku nak sngt bace aku akan baca and alhamdulillah benda tuh masuk exam..heee. Aku ase lama gak aku excell ngn lucky charm aku tuh..huuu.

Aku akan stress sebelum and lepas dapat result..haaa. Sbb aper? Hehehe, masa nak amek resultla mulela ase menyesal, cuakla ape sumer ade.. Apesal x study betul2? Kalau fail camner? Kalau kena repeat camner? Huuu, masa tuh sumer benda datang. Cuak memang tahap gaban r. Aku suker delay amek result. Tp mak aku akan kata, " Kalau ko amek ari ni ke luse ker tahun depan ker..result same jek, xkan berkurang n xkan bertambah.." Demi mengelakkan telinga aku berdarah mendengar leteran mak aku, aku pun terus tengok result..hakhakhak!

Lepas dapat result satu hal lagi..haaa. Stressla.. Kalau study bagai nak rak, dapat result cam hayam,. memangla stress giler. Masa tula rase, kalau aku x susah payah study pn akan dapat same jek. Huuu, selalunyer aku camtuh, study poyo2, result suam2 kuku kambing jek..huuu. Tapi kalau dapat result best pun stress gak.. Sbb aper? Dok pk, ape yang aku jawab smpi leh skor ni? Lagi stress kalau x study mane pun result gempak..! Aku pun pening dengan cara aku study and kesannya kat result aku.

Tp da final year barula aku sedar cara paling best aku study untuk dapatkan result best. Iaitu dengan study men2. Study sambil men game, study sambil baring2, masa mata da malas nak layan, study kejap, tngk citer kejap. Aku ni dala study last  minute, nak wat camtu plak, memang sah2 x sempat nak abehkan nota. Tp aku ikut jek pace aku.. Aku x kesah abeh bace ker x sbb aku values quality more than quantity. Pahtu aku xleh poyo2 wat nota kaki ke peta minda ker ape2 sumer tuh sbb bukan aku ingt pun. Membazir masa jek wat..huuu.

Minggu exam ni mulut sumer org x lekang perkataan exam. Kejap2 nampak mata da ke atas, mulut terkumat-kamit dok teringat nota2 yang dibaca. Dengan aku2 sekali terkumat-kamit. Hikhikhik. Aku suker tngk org bersungguh dalam study sbb aku x pernah bersungguh. Aku bersungguh masa melukis jek and men basketball..huuu. Tapi aku bersyukur sngt2 sbb Allah kurniakan otak yang cepat pick up ntuk aku. Walaupun kdg2 aku sdr rase x adil sbb xyah study teruk2 pun result okey.. Ada yg dahsyat giler study tp result same jek.. Huu, habuan masing2. Mungkin Allah beri kelebihan lain kat korang. ^^

X kesahla camner pun cara kite study tapi ikutla cara kite and pace kite.. Jgn terikut2 dgn cara org lain. Cara masing2 x sama. Percayalah pada diri sendiri and satu tips yang memang berkesan, ikhlasla masa study tuh, atas nama Allah, kerana Allah and bukan exam semata2 tapi for the sake of ilmu, insya-Allah ilmu tu akan senang melekat dalam otak kita. Tawu2, memang susah nak wat tp memang berkesan. Masa sekolah menengah dulu memang aku study for the sake of knowledge. Dah besar2 ni terpesong sket.. Tu yang result turun naik turun naik tuh..hehehe.

So, GOOD LUCKla untuk sumer orang yang amek exams x kirela exam ape pun or di mana pun, or bile pun.. Just give it ur best shot with whatever u have. I'll pray for u guys!! BERUSAHAAAAA...! ^^b

Tuesday, April 19, 2011

Day 1: To the South, OFF we go!

Aku dah balik dari Johor.. It was a nice but tiring trip.. Watper aku kat Johor? Ada frenly match dengan staf Hospital Penawar. Dorang jemput staf HUSM gi sana and wat frenly match. Hmm, I shud say, it's actually a frenly match of HUSM and Unikl MTech.. Hehehe.. Apesal? Sbb kitorg bukan lawan dengan staf hospital tu pun, tapi lawan ngan player2 UniKL yang diimport..huuu. So, we can already guess the end for the match rite..? Hee, well, never mind that. We still had a fun game that evening. ^^b

Banyak yang aku leh share untuk trip kali ni tapi tataw nak share yang mane satu dulu. Well, meh susun ikut kronologi masa la ek.. The very first day after a long journey from KB was at the Hospital Penawar itself. Staff kat situ bawak kitorang round2 hospital dia. Memang cantik and I shud say it's like an elite hospital. Landskap, deco and service..dari luar sampaila ke dalam memang first class, almaklumla..private. Kitorang masuk banyak department and setiap department berbeza2.

What so interesting here is biler pengarah hospital cakap pasal vision dorang. Dorang actually nak bawa level baru dalam healthcare services. Nak sediakan perkhidmatan yang terbaik untuk pesakit. Padanla masa masuk melawat kat dalam tuh ase cam balik umah jek. Cantik, bersih...memang selesa giler. So, nila salah satu sbb diorang jemput HUSM. Mungkin di masa akan datang bleh bekerjasama untuk tingkatkan kualiti healtcares yang ade. Hmmm, dari segi praktikal...aku ase possible.. Tapi dari segi realitynyer..cam impossible. Naper? Sbb swasta and kerajaan.. Pkla, swasta untuk saper, kerajaan untuk saper? X benkrap ker kerajaan kalau nak cuba wat ape yang swasta praktikkan.. Kalau negara kite kaya..xder halla kan.. Ape2 pun, niat nak tingkatkan level health care services tuh memang murni.. Aku sokong jeee.. ^^

Sepanjang kitorang di bawah jagaan dorang, xder apela yang x kena. Makanan dorang sponsor and tip top, penginapan kat resort, layanan and sambutan yang dorang bagi memang a very warm and heart welcomingla.

Selesai trip ke hospital, petang tu adela frenly match. Kitorang pun readyla dengan hati yang terbuka. Aku memang cuak teramat dari pagi and aku taw ni bukan cuak yang aku selalu rase tuh. Selalu kalau aku cuak mesti ada something best nak jadi. Tp cuak kali ni lain rasenyer so u guys can say dat I already prepare for the worst..huu. Hmmm, 1st impression bile tngk player2 opponent.."Mude2nyer...! Cun and cantik dgn make-up segala bagai.." nak men bpeluh2 pun bermake-up2 gak..huuu. 2nd impression.. " Tengok skill dorang...mcm selalu main and bese main jek.. Banyak plak masa dorang nak training.." Kitorg ni training 2 hari jek..hebatla katakan..hehehe..

Kitorg diberitahu, tu staff hospital and refree plak diimport dari UniKL. So x kesahla kan, frenly je pun. Then sampaila satu part terpecah tembelang. Rupe2nyer sumer dak2 tuh student UniKL, memang player and team netball UniKL. Padanla kena belasah. Tapi cyusly speaking, dorang xla hebat mane pun. Team netball undergrads USM jaoh lagi power. Aku jadi GA and bola x banyak sngt smpai ke gol kitorang so aku ada banyak masa untuk tengok game dari position aku..hehehe. Hmm, mungkin team kitorang yang dah lama x men and x cukup training. Passingla teruk sumer pun..hehehe. And satu lagi benda yang obvious is refree berat sebelah.. Memang obvious. Tp simpan sendiri2la, frenly macth jek pun. Saje bagi can dorang menang, dorang kan tuan rumah, kalau kalah malula. Satu lagi sbb dorang da bagi layanan istimewa so kitorang bagi canla dorang yang konon2nyer wakil hospital tuh..menang.. Hehehe.. XP

Malam tuh dinner. Memang meriah gilerla. Makanan pun banyak and lazat2 belaka. Paling lawak biler sumer budak2 pompuan kat meja aku kena gi depan and menari, jadi backup dancer lak. Seb bekla lagu 60-an so kena mnari style 60-anla..goyang tangan sket2 dah. Yang lagi lawak, ade member aku rakam kitorang menari. Biler aku tengok balik vids tuh aku gelak guling2! Hakhakhak, dalam vids tuh nampak giler muke aku x ikhlas and malas yg amat nak menari..Hahaha! Padahal masa kat stage tuh ase dah bagi yang terbaik dah (terbaikla sngt)..kuikuikui.. XP

Malam kitorg x abeh kat situ lagi. Lepas dinner, bas bawak gi uptown, Pandan Uptown. Cam Wakaf Che Yeh jek.. Banyak jersi, baju2, beg2 tangan, kasut.. Seb bekla aku bukan kaki shopping tapi kaki window shopping. Kalau betul2 berkenan aku KIV dulu, gi window shopping kedai2 len dl, xder yg berkenan baru pth balik gi kat kedai yang memg berkenan tuh.. Sbb tula kdg2 sampi 3 jam jalan tp beli barang seketul jek, 2 ketul jek..hehehe. Mule2 malas nk ikut tapi alang2 dah smpi pergi jele. Saje jalan2 cuci mata yang dah x baper larat nak bukak ni..haha.

That's all for the first day. Tunggu the next day lak sbb aku nak share satu benda aku ase paling berkesan sepanjang aku gi Selatan. ^^b

P/S: Nak boh gambar tp malas nak transfer dari memory card..huuu.

Wednesday, April 13, 2011

I just happened to love u, basketballll..!!! Bwahahaha! XP

Okeyh, post kali ni aku nak cakap pasal basketball jek.. Lantakla kan...! Ni gara2 sumer bebudak basketball makin cool and kacak ngan aksi2 power giler skang..huuu. Entah bilerla aku nak tere cam dorang..impossible da tu..huhuhu!
STEVE NASH

Aku start dengan player pujaan aku..hehehe! STEVE NASH!!! From PHOENIX SUN. Aku memang da suker mamat ni sejak first time aku tengok game SUNS ngan HEAT asenyer, ke NUGGETS entah.. Dia ni two times MVP..! Dia pakai no 13, sebelah jek ngan no aku, 14..hehe. Pegang posisi Guard and da 14 tahun jadik pro.
Banyak kali da masuk All Stars.. Aku suker giler tengok kelincahan dia and assistance dia.. Dia memang agak rendah berbanding orang lain. Rendah2 dia pun lebih 190cm kooot..! Memang kompem aku leh notis once aku tengok game Suns, yang cam kecik2 tu diala..hehehe. Tengok sket Nash ni..hehe.


Tengok current leaders for assist. Diala top! Aku sukerla Nash punyer assist!!! Kat court pun da ramai da yang start wat assist best2..hehe. Suker aku tengok..!

KOBE BRYANT

Lepas tuh, aku suker KOBE BRYANT!!!! Basketball fans saper x kenal Kobe..hehehe! From LA Lakers..! Dulu masa tataw paper, selalu gak dengar dalam movie omputih ada sebut LA Lakers tp tataw team apela LA Lakers ni.. Antara top basketball team dalam NBA upenyer..hehe.

Pakai no 24, tinggi 198cm, men posisi guard and da pro untuk 14 years. Antara top ten NBA scorer untuk sezen ni, penah jadi MVP skali asenyer.. Dia ni...hmmm, nak cakap ape haaa? Aku suker gilerla tengok dia men, memang starla en! Dia the latest MVP of NBA All Star! Paling suker tengok dia wat fade away, reverse slam ngan 360..!!! Memang ternganga, geleng2 kepala..terus tangkap cintan dengan skill dia tuh! Dala comeyllll! Haduyaiiii! Dia block pun tereeeee!!! Ishkk!! Suker sumerlaaaa..!

Meh tengok sikit Kobe tuu.. ^///^


video

Meh tengok kehebatan dia jap.. Ni shots lama.. Shots baru lagi wat ternganga..hehehe! Aku upload yg ni sbb aku suker bg music dia.. ^^b

Player2 lain aku suker gak tapi xla sefanatik aku suker kat Nash and Kobe. Paul Gasol (LA Lakers), Chris Bosh (Miami Heat), Ron Artest (LA Lakers), and Lebrone James yang of cosla ramai orang suker kooottt..termasukla aku.. ^^

Tuesday, April 12, 2011

Years of your life you've wasted.. (_ _)'''

Hmmm, I dun wanna say it as " Years of your life you've regreted.." since the years u've wasted are not necessarily the years u've regreted rite.. I dun have any regret in my life eventhough I have wasted so many years of them over something unnecessary..huu.. (_ _)''''

Sepiking plak..hahaha... Sorry2! XP

Okeyh, tb2 jek terasa nak post benda alah ni. Pencetus idea is Fieq! (tepuk2..! ^^) Semalam dak2 ni ada sebut pasal kawenla, anakla hapela..so tb2 jek teringatkan ex.. Kebetulan semalam hari jadi dia tapi aku dah malas nak amek kesah. I wish I cud erase his birth date from my mind.. Impossible rite? Never mind that.. Okeyh, apa kaitannya dengan years of my life that I've wasted? Jeng..jeng..jeng..

Aku ase years aku kapel ngan ex aku tuh adalah satu pembaziran dalam idup aku..huuu. Aku ni x reti nak memain, x retila nak pasang bf banyak2 since pemikiran aku ni kolot sket (x lawa pun satu hal, camne nak bf bnyk2..ahaks..!)..almaklumla..da taraf aunty..huuu. Aku suker konsep bercinta lepas kawen tp dgn keadaan dunia sekarang yang penuh dengan unpredictable people ni, memang susahla nak aplikasikan benda alah tuh. kalau x betul2 kenal, aleh2 kawen ngan orang ntah pape n x semengah jek..huu. Nasib badan. Dpt yg okey, okeyla kan..

Dgn x malunye aku cakap, aku memg sorang yang setia..hahaha! Masa kapel memang aku jage hubungan tuh walaupun hakikatnyer ex aku tuh yang beria2 ngejas aku. Aku pun bagila can and aku try semampu aku untuk sayang dia.. Mcm besela org kapel kan, mesti ade bincang and plan2 ape2 kan. Bnykla plan kitorg sama2..tunangla, kawenla, umahla, kejela, ape2la..sumer bincang same2 (penat taw pk..hakhak!).. Memang dah tersusunla..

Setahun lebihla aku ase secure sbb aku ase masa tuh aku akan end up dengan dia.. But, suddenly...............sumer benda crashed to the grounds. Sbbnyer ex aku dah xder feeling kat aku lg da..tinggalla aku terkontang-kanting sorang2.. Aku pun x suker paksa orang.. Xperla, xder jodoh..nak wat camner (strong excuse heh! huuu)  Kapel pun x lama so aku dah get over him dgn cepat..plus bantuan dari member2 gak.. Sayang korang! Tapi sampai skang aku ase tahun aku kapel tuh adalah pembaziran walaupun setahun lebih jek. Plan2 ape sumer, usaha2 nk kekalkan hub last2 jadi sia2, x ke mana pun. Membazir kan.. So, skang aku dah pasrah jek and malas nk layan perasaan.. Ade2la..xder2la.. Hahaha..

Okeyh, another wasted years is masa upper form.. Xderla wasted mane pun sebnanya..huu. Cuma aku x betul2 hargai upper form aku biler aku pass SPM with rainbow colours but xleh gie memane..end up kat matrix gak. Kalau aku hargai SPM aku, mungkin aku grad Jepun dah skang ni..mungkin ada balax Japanese da..hehehe.. Bunyik macam best tapi aku mungkin xkan dapat jumper korang2 yang lagi best drpd Jepun dalam idup aku.. Tia, Haifa, Aini, coursemates aku sumer, dak2 basketball..Hana, Alin, Fieq, Yana...korang2 yang aku x mention tuh minta mahaplaaa...korang ttp melekat dlm idup aku.. ^^ Xper, peluang nak g Jepun ttp ade..tp peluang nak jmpe mmber2 best cam korang x datang selalu..

Hmmm, tu jela kot years of idup aku yang aku ase wasted..huuu.. But aku x pernah regret dengan idup aku walaupun kengkadang ape yang aku rancang and nakkan x jadi. Kenala pegang, kite cuma mampu merancang, tp Allah yang punya kuasa untuk tentukan idup kite. Ape yang penting, ape yang da jadi kat kite aku ase tula yang terbaik and Allah lebih taw kan.. ^^

Sunday, April 10, 2011

What does the Spirit of Sports has to say?

Salam and Hye korang..! ^^
I had quite a long day today since 930 in the morning, till now. Semalam tidor lambat sebab siapkan cabaran SAI yang dah nak tamat trial version for another few days.. (Wanna make more arts in the short time left! Urghhhh!)

Saper spirit of sports? Hahaha, aku pun tataw, semangat yang menjaga sukan..mungkin.. Saje je nak letak nama tu since aku nak citer pasal sukan, segala yang berkaitan dengan sukan, yang ada sangkut paut dengan sukan... Okeyh2, pasal sukanlaaa.. XP

Siang tadi ada USM Open for Softball. Adala member yang ajak pi sokong and suh bawak banner..hehehe. So, aku yang terbangun lewat ni dengan gelabahnya pergi sokong bersama2 dengan Fiq. Pergi sokong members, ramaila budak2 yang kitorg kenal main so sokongla. In the name of the spirit of sports.. Aleh2 ade lak dak pompuan ni tanye, "Datang sokong pakwe ker?" Heck..! Lawak jek, kalau ada pakwe men baru datang sokongla..huuu. Neah, Gucci or Prada girls mungkin wat camtu tapi x sekali2 Polo girls..huuu. Common sense kot gi sokong member2 ada tournament. Dulu pun gi tengok futsal, even masa team basketball lelaki still sumer chinese pun kitorang sokong jek.. In the name of the spirit of sports. ^^

Sambil sokong2 tuh adela hal yang aku ushar yang aku x baper bkenan di mata aku. Masa team pompuan lawan dorang bising giler. Aku xderla kesah pun bising ker x, lantakla. Tapi yang x bestnyer, team ni dia gie condemn team lawan masa tengah men tuh. Kire cam men psiko tatcsla, downkan team lawan dengan ayat2 yang menyakitkan telinga. Kalau downkan dengan skills mantap2 xperla..

Masa lawan bball dulu pun ade gak, lagila perit tapi in the name of spirit of sports, kitorg wat bodo jek. Kan lebih baik kalau kite naikkan semangat teammates kite rather than kalut dok nak downkan spirit opponent. Cheers yang best2 yang bagi nek semangat tuh aku suker jek, lantakla korang nak cheer and jerit kuat2 sampai anak tekak terkeluar pun...jeritla nak jerit. Aku leh tolong jerit sekali..hakhakhak! Again, in the name of Spirit of Sports, lagi sweet wat camtu kan. Positive environment gituh.. ^^b

Another thing is..once a person is in ur team, then he/she will be ur teammates through the game whether u like it or not. Aku memang x faham teammate yang condemn teammate sdr dalam game ni. Nak condemn pun tunggula abeh game dulu. Ape salahnya sokong jek and betulkan kesalahan dia. Yang pi dok gelak and kata macam2 tuh apesal? U're not being suspporting at all la.. I dun like..I just dun lik dat..huuu. Please, in the name of the spirit of sports, silela terapkan sportmanship tuh ek.

Tadi, aku belajar sukan baru, softball. Belajar rules sket2..hehe. Teringin jugak nak main tapi serahkan pada yang lebih pakar jela ek. Biler pk balik, sukan ape jela yang aku men selain bsktball. Dulu aku track athlete jek pahtu baru berjinak2 ngan game len. Pernah men netball tapi half way. Pernah men futsal gak. Teringin juga nak men betul2 macam basketball tapi xder peluang..huu. Tapi seronok sebab taw pasal sports yang aku suker walaupun main cam ayam. Hehe. Softball is fun! First time aku tengok game softball hari ni. Baseball pernah da tengok pro men kat tv. Lebey kurang jek..hehe.

Salah satu sebab aku suker sukan is teamwork and unity. Aku suker tengok teamwork dak2 softball tadi and unity antara team2 yang lawan and penyokong. Walaupun team len2 and penyokong bukan men pun tapi in the name of spirit of sports..sumer orang cam unite.. ^^

Dulu aku archer. Archery ni game yang calm and banyak pakai kepala otak gakla since nak setting tuh agak tricky sket. Bukan leh men suker ati jek amek bow and shoot..silap aribulan langsung x kena board..huuu. Aku memang suker archery tapi aku pilih basketball. Sbb aper? Sbb aku suker teamwork. St group archery ada 4 archers tapi markah and performance kire asing2. Memang teammates kite leh bagi sokongan but once kite dah pijakkan kaki ke petak archer tuh...u are all alone, just by urself. But basketball is diff. We're gonna need all five players to get the ball into the hoop.. That's what so thrills and exciting about bball.

Banyak benda aku belajar hari ni. Ada positive and ada negative. But, orang2 tua selalu pesan..buang yang keruh amek yang jernih.. ^^b

Long live the SPIRIT of SPORTS!!!!!



Friday, April 8, 2011

Basic manga colouring using Photoshop CS3

Simple tutorial on how to colour ur artwork using Photoshop CS 3 (ni yang ada dalam laptop aku). Just nak ingatkan yang I'm not a pro so I'll just share what I know and manipulate based on my own style, with a little help from youtube's tutorial and a lot of experiencing the apps myself.

Okeyh, meh kite tengok apela benda alah photoshop ni or psd file. I'll go as detail as possible (sorry kalau detail terlampau). ^^

Basically, nila psd yang kosong..

Okeyh, open file yang korang nak kaler tuh dengan psd. X kesahla it's digitally or traditionally made and scan, as long as compatible nak buka ngan psd.


So, pfffftt! da buka da satu file. Lukisan atas ni aku wat guna paint biasa tuh, bukan SAI. So, saper yang xder SAI pun still leh lukis gune paint yang ada kat dalam laptop sumer orang tu. Make the best from the least u have. ^^

Okeyh, ape2 pun kena taw konsep layer dulu. Hmmm, camner nak terangkan in simple words eh.. okeyh, layer ni cam kertas A4. Kertas lukisan pertama kiter lukis mata, 2nd paper kite lukis idung, 3rd paper kite lukis mulut, 4th paper kite lukis rambut and 5th paper kite lukis muke. Bile kesemua 5 paper ni digabungkan, kite akan nampak satu muke lengkap. So, bile kite x suker mata, kite bleh adjust mata jek tanpa usik langsung lukisan2 yang len. Okey? Tula konsep layer lebih kurang. Dalam psd, paper2 tadi akan jadi layer2 kite and kite akan work on the layers one by one untuk creat satu artwork lengkap.





Nampak x tanda merah tu (gambar atas)? Okeyh, tula lukisan kite, layer 0, x pun psd akan set as locked background. Kalau korang nak alter lukisan tuh korang leh tukar set dia jadi layer biasa tapi kalau tanak or takut lukisan tuh rosak just lock jek lukisan tuh. Kite xkan usik lukisan asal ni pun, kite just nak amek outline dia jek untuk jadi reference for colouring. Tapi aku slalu alter lukisan asal tuh so aku set as layer juga.

2 ikon yang penting untuk korang organize layers korang nanti adalah ikon new layer (label 2) and group layer (label 1 dalam gambar atas). New layer just simply for adding new layer and group layer just nak group layer2 yang melambak2 tuh nantu jadi satu group. It's quite convy if we play arounds with many layers (I mean many..many..many). Kalau just sket2 jek xder hal sangat. Ni nak elak pening kepala and fade-up jek. Macam lukisan atas ni just sket jek layer dia since x rumit sngt.

Okeyh, faham konsep layer, meh browse tools yang penting pada aku untuk kaler lukisan. Untuk orang len, mungkin len and even for pros pun mungkin len. Aku amatur jek but happy to share something I know ngan korang. ^^



Once again, tutorial ni based on my steps so it may varies among others.

First, kaler sumer bahagian2 lukisan tuh dengan kaler base, kaler asal sebelum kiter letak shadow ker corak ke ape ke la. Camner nak kaler sengan kemas? Kite gune Lasso Tool.



Lasso Tool ada 3. Fave aku is Polygonal Lasso Tool since aku just pakai mouse jek, xder tablet. Kalau Magnetic Lasso Tool dia akan follow distinct edge yang dia boleh detect dari imej. Kalau Lasso Tool biasa, sama macam korang gune pensil, freehand shape akan terhasil. Polygonal akan follow kat mane korang klik. Okeyh2, aku tunjuk contoh. Dun worry2.

Contoh, aku bese kaler skin dulu. So aku akan start select skin area yang nak dikaler dengan Polygonal Lasso Tool.



Atas ni tunjuk camner Lasso Tool wat keje dia. 1st click, 2nd click, 3rd click and seterusnya...sampaila last click, korang kena double click so that Lasso akan stop and select area yang korang dah cover dengan klik banyak2 tadi. Once da double click, garisan putus2 akan muncul cam kat bawah ni.




Nampak kan garisan putus2 tuh? Okeh, then ikut je dulu step ni..
                 ~insert new layer and namakan dia
                 ~click Paint (or Brush Tool pn bleh)
                 ~double click Colour Box and pilih kaler yang kite nak untuk skin
                 ~click kat area yang kite nak kaler tuh. klik sampai kaler tuh cover sumer area
Kalau lukisan korang complete close line, korang xyah gune Lasso pun. Just click colour kat dalam close area tuh. Kalau bukan close area, kaler tuh akan bersepah merata2 and x kemas.


Maaakkk!!! Terkejut x? Terkejut kan. Sbb line lukisan asal tuh hilang. Xper2, relax. Pi minum air ke basuh muker dulu ker..hehe. Okeyh, tarik nafas. Sbb tu kite insert new layer tadi. Dun worry, kite x usik pun lukisan asal tuh. Ni cuma kaler kat new layer yang kite da insert tadi. So skang, gi kat layer box tuh (dalam kotak merah) and set layer korang as MULTIPLY (anak panah).


So, dia jadi camni.  Mode MULTIPLY akan wat layer2 lain pun leh nampak atas layer yang kite da set as multiply. X cantik? Terkeluar2? Hehehe, relax2, ni cuma contoh jek nak tunjuk camner Lasso Tool and konsep Layer spy beginner2 faham. Aku pun terpinga2 gak dl sbb tutorial kadang2 xleh follow. So, nak kemas n cantik, korang kena klik Lasso Tool betul2 atas line lukisan tuh and ikut cantik2. Then, hit colour. Pfffttt! Dia akan jadi cantik and refine cam bawah ni.


Abehkan kaler base untuk bahagian2 yang len. Ingat, tiap2 kali nak kaler base baru, insert new layer sbb kalau nak edit nanti xkan usik kaler2 lain. Namakan layer tuh elok2 and kalau perlu group, groupkan. Xderla korang pening kalau layer banyak sangat nanti. Huuu..

Cara aku, aku suker asingkan layer ikut bahagian2 lukisan. Tp yang aku blajar kat tutorial, dia soh asingkan tiap2 layer melalui warna base. Maksudnyer, sumer benda kaler biru dalam satu layer, sumer yang ijau satu layer and bla bla bla. Ikutla mane korang selesa eh.

So, da selesai kaler sumer part..this is what u're line artwork (lukisan kosong korang td) will looks like..



Sumer kaler tuh kaler base jek. Lepas da kaler sumer, kite tambahla ape yg ptt, bayang2 ker, corak baju ker ape ke..ikut kreativiti masing2. Konsep same jg macam masa muler2 nak kaler. Select area and tambah.

Nampak x lively kalau biar plain camtu jek so editla and play around with the tools. Untuk touch ni aku bese tambah layer baru, specific for shadow untuk sumer benda. Kalau korang nak jimat masa, setiap kali kaler base baru tambah terus shadow dia ke aper ker..senang. X pyh klik2 Lasso banyak2 kali. Cam aku, aku suker kaler secara overall and stage by stage. Oh ye, kalau nak klik banyak area berasingan gune Lasso, just hold shift and start ur first Lasso click on the new area.

For the final touch, aku suker gune Brush Tool and set mode ke Colour Dodge (explore mode2 Brush Tool sendiri, u'll find somethin u like later). Mode ni akan jadikan kaler base kite tadi blink2 and shining2 gitu.. XP

This is the final prod!!!



Aku harap2 tutorial ni membantula ek untuk starting korang. Kalau ade pape x faham or nak taw lebih lanjut, silerla tanyer ek. Tutorial ni simple jek, amek basic things dia dl. Then, explorela banyak2 and progress to advance stage ek..  pahtu leh share tips masing2! Aku pun baru jek blajar tutorial camne nak tukar scanned lukisan jadi nice line artwork guna psd. Kalau da master nanti aku share.

Tips for today....

For a free hand cam aku, aku akan flip lukisan (on paper), tengok bawah lampu and cek kalau2 ada bahagian2 pelik yang x kena pada tempatnya. Cam dagu senget ker, kepala panjang ker..huuu. Kalau digital drawing lagi senang. Kompem ade jek tool yang korang leh gune untuk easily flips ur drawing camner2 pun yang korang nak.

HAPPY SHARING AND TRYING then! ^^

Wednesday, April 6, 2011

You are amazing just the way you are.... ^^b (Part 2)

Okeyh, as I promised in the prev post, let's continue with the second story yang berkait rapat ngan phrase atas ni. Sebelum ni aku story pasal manga, kali ni aku nak story pasal anime lak.

For anime freaks and penggemar anime romantik komedi mesti taw pasal anime ni. Tajuknyer Kaichou wa Maid-sama. Pernah dengar? Haaaa, aku dah kata.. XP. Okeyh, anime ni berkesahkan seorang budak sekolah menengah, Misaki Ayuzawa yang jadi presiden perempuan yang pertama kat sekolah dorang. Sekolah dorg dulu all boys school kalu x silap so Misaki ni nak naikkan semula nama sekolah dia and jadikan environment sekolah tuh seswai unutk pompuan jg. So dia ni agak strictla and boleh jg dikatakan bias towards girl and agak brute towards boys so boys x suker dia except for the student councilla kan. Since girls kat sekolah tu sikit jek so dia ni as president nk protect all the girls seabeh baikla.

But, ada satu rahsia besar yang dia terpaksa rahsiakan since dia kenala jaga reputasi dia as president barula dia leh ubah masa depan sekolah tuh. Misaki ni............... (suspen x..suspen x? hahahaha!) jadi maid kat satu kafe nama Maid Latte sebab dia kena tolong family dia yang sederhana jek idupnyer. Dia xder ayah, mak dia keje kat sepital and dia ada sorang adik pompuan yang suker sngt masuk pertandingan untuk menang hadiah and free gift (ni lak cara adik dia tolong family dorg)..

Tapi, ada sorg mamat obliviant ni, satu sekolah dengan Misaki, secara x sengaja ternampak Misaki ni keje kat kafe tuh. So start pada tula plot anime ni berkembang. Misaki takut mamat ni, Takumi Usui, bocorkan rahsia dia. Yang menakutkan Misaki is bila lepas pada kantoi ngan Usui, hari2 Usui datang ke maid cafe tempat Misaki keje tuh. Si Misaki yang tataw ape motif sebenar Usui selalu lepak kat situ, memang sentiasa risaula. Dia selalu pk yang Usui ada plan ape2 nak bocorkan rahsia dia and jatuhkan dia st hari nt.

Misaki digambarkan as orang yang akan buat seabeh baik, perangai agak boyish (naluri boyish dia nampak dalam episod dia kena jadi butler untuk serve customer) tapi appearance x, and dia ni agak kasarla sebab nak protects kawan2 pompuan dia. Si Usui ni plak seorang mamat obliviant yang x penah amek kesah pasal sekolah and even pompuan, but dia developed interest kat Misaki. As the plot developed, Misaki and Usui selalu jek hadapai masalah sama2 sebab Usui ni cam da mula keep an eye on Misaki and disalah anggap as stalker Misaki. Dia lak akan act pervie bile dengan Misaki jek menyebabkan Misaki panggil dia makhluk asing pervert. Usui suker usik Misaki dengan cara yang pelik, suker jugak main dengan perasaan Misaki. Kalau nak ase kesweetan romantik komedi anime ni korang kena tengok sendiri sbb aku citer summary jek so xder nampak sweet sngt..^^

Walaupun si Usui ni bagi hint yang agak jelas yang dia memang sukerkan Misaki, si Misaki ni tetap x faham or lebih seswai malas nak pk lebih2 so wat2 x faham jela. Contoh hint yang dia bg yang aku rase sweet is dia cakap kat Misaki, "Walau mcm mane sekali pun ruper or keadaan kau, aku akan tetap di sisi kau.." Kyaaaa!!. Usui ni pun jenis brute-prince-charming (once again, definitely my type of guy!!!). Selalu drive Misaki towards a corner and wat Misaki heart-throbed giler2 but last kenala penumbuk ker penyepak ngan Misaki. But still dia akan jaga Misaki dengan cara dia sendiri. Memang coollla kamu Usui..KYAAAAA!!! Ops, tercarried away lak.. Sorry2..!

Klimaks is biler plot fokus kat Misaki yang cuba nak pastikan perasaan sebenar dia kat Usui. Yang ni aku ase cute. Si Usui ni kan suker tease Misaki tapi biler Misaki da betul2 pasti dengan feeling dia and bluntly ngaku (adela scene2 dalam anime yang cute2 yang wat Misaki confess bluntly, tu pun Usui yang drive dia confess) dia pun suker Usui, si Usui ni jadi nebes, muka blushing..Cute giler biler tengok mamat pervert tuh jadi blush and malu2..hakhakhak! Memang banyakla scene2 yang menunjukkan Usui ni akan wat ape saje untuk jaga Misaki baik2, termasukla dari rivals dia yang lain and orang2 yang nak jatuhkan Misaki.

Si Usui ni pun selalu gak kuarkan ayat yang same maksud ngan "U're amazing just the way u are.." kat Misaki. Walaupun Misaki brute camtuh tapi si Usui ni tetap sukerkan dia sebab Misaki comel di mata Usui dengan cara dia tersendiri. Pada aku satu jek, kalau da suker kat seseorang tuh, kte tetap akan nampak org yang kter suker tuh comel. Orang lain x nampak Misaki comel sebab dorang x suker Misaki. Cuma Usui jek yang betul2 nampak Misaki ni menarik..and bluntly speaking again....bleh wat dia turns on.. (pervie sungguhlaaa.. Xp).. Hehehehe, citer ni memang wat aku berangan2 sampai ke awan..! Hakhakhak!

Okeyh, tu jela pasal anime. Cyus, kalau nak asa mood bercinta (yang bleh layan anime jel, yang xleh xyah paksa, aku x suruh pun..huuu) aku sarankan anime ni.. Anime ni nice and sweet.. Memang wat aku ase nk balik zaman sekolah and zaman usik-mengusik ngan crush dulu..huuu. Okeyh, cukup..!



Aku nak ingtkan lg, untuk korang and dr aku sdr.. Dun worry eh, there'll be someone special yang akan cakap and tujukan phrase "U're amazing just the way u r.." kat korang. Just wait and if u guys have guts, do search for him/her..^^ And x luper jg, of cosla, di mata korg and aku pun, mesti ada somene yang korang nak je cakap"U're amazing just the way u r.." kat dia..hehehe. But skang, aku prefer untuk tunggu 'Usui' aku datang and ucapkan phrase tuh.. My 'Usui' is somewhere around the globe. ^^

Tuesday, April 5, 2011

You are amazing just the way you are.... ^^b (Part 1)

Ohaiyoooo..!!! And not forgetting Assalamu'alaikum.. ^^

Lama dah x update.. Last masa aku balik umah kot.. Lepas tu da balik Kelantan bzla plak..huuu. (buat2 bz..XP). Mesti korang taw or pernah dengar phrase atas ni kan? Yup, betol2! Phrase ni aku amek dari lagu. Kebetulan same plak dengan ape yang aku nak citer dalam post aku kali ni..hehehe..

"You are amazing just the way you are..." Bunyik cam best jek kan tapi nak cari sorang jejaka or gadis yang cakap kat korang macam tu memang susah kan.. Dia sama macam beauty lies in the eyes of the beholderla kan.. It's just that "You are amazing just the way you are" to lagi specificla. Nak puji orang cantik memang ramai.. Tapi nak cakap phrase "You're amazing just the way you are.." perlukan kekuatan juga tuh. Sbb kite bukan boleh cakap sesuka hati and kat sesaper jek. For me, the phrase is quite strong itself. Macam2 leh kite interprete dari phrase tuh.

Ape yang aku nak cakap sebenarnya is.. akan ada sorang manusia yang akan nampak korang and terima korang seadanya..malah, kekurangan korang pun akan nampak comeyl jek di mata dia.. Ehehehehe, malu lak.. (X psl2 malu...bangang kan..hahaha!) So, berbalik pada diri aku, sekali lagi aku nak mention yang aku ni bukan tipikal girl so mungkin it takes an atypical guy to address the phrase to me..huuu. Sebelum ni ada tapi phrase tu x kekal untuk aku..mungkin tu namanya xder jodoh.

Aku nak kongsi ngan korang pasal satu anime and manga ni yang betul2 kena dengan phrase atas ni. And sedikit sebanyak bg motivasi and harapan kat aku.. Sbb aper? Sbb storynyer adela sket2 tempias kat aku..hehehe. Aku story pasal manga dulu..

Manga B (tajuk manga dirahsiakan atas alasan2 tertentu..hakhakhak!) ni berkesahkan seorang minah boyish high-schooler ni, nama Kaoru, yang selalu jek ada masalah kat tempat keje part time dia. Da 5 kali dia kena tukar tempat keje sebab dia selalu jek hadapi masalah dengan customer pompuan yang datang ke tempat keje dia. Customer2 ni minat giler kat dia sebab muke dia hensem walaupun dia pompuan. Dengan tinggi dia, rambut pendek dia and gaya boyish dia..memang wat pompuan2 ni giler kt dia ah.

Ditakdirkanla dia terjumpa dengan Kagetsu, owner sebuah kafe. Kagetsu mati2 ingat dia bishie tapi terkantoi suder and Kagetsu paksa Kaouru keje ngan dia atas alasan muker dia ensem and leh tarik ramai lagi pelanggang pompuan since kedai Kagetsu ni sumer pekerja dia lelaki bishies. Kagetsu kata kat Kaouru.. " With that pretty ensem face, that height and flat chest of yours, what a waste kalau x digunakan sebaik2nya. Sekarang, tunjukkan aku aura ko as bishie and go get some customers.." So, basically cam tipu pelanggan kata Kaouru ni lelaki ensemla.. And memang ramaila yang datang sbb Kaouru ni. 

As time goes by Si Kaouru ni TERjatuh hatila dekat Kagetsu ni tapi dia rasa Kagetsu lak cam just pergunakan dia jek. Kagetsu ni cam a brute-prince-charmingla (totally my type of guy..hehehehe..). Then, klimaksnyer biler Kaouru hangen n hamok sbb da x tahan dipergunakan kebishieannya untuk tipu customer.. Dia xder niat langsung nak salah gunekan kebishiean dia and dia tanak tipu lagi dah. Gado2 ngan Kagetsu sampaila Kagetsu cakap.. " There will be a person who will like this bishie side of you.. Ker ko x puas hati with just one person already infatuated with ur bishie aura.." " Heh..saper yang ko maksudkan tu.." Aleh2 si Kagetsu cakap.." It's me..." then Kagetsu kiss Kaouru..Kyaaaaa!!!! XP And after that yang cutenyer, ngan customer2 pompuan pun Kagetsu jeles.

So sebenarnya, di mata Kagetsu ni just ada Kaouru yang bishie tuh and Kagetsu nampak kebishiean Kaouru as something yang bleh wat dia...bluntly speaking..turns on..huuu. Then dorang pun datingla kan. See, hanya Kagetsu yang nampak Kaouru special padahal di mata lelaki len dia just pompuan tomboy jek and di mata pompuan lak memangla dia hot but since she's a normal straight girl, benda tuh xder pape faedah pun. Sbb dia rasa xder lelaki yang akan suker kat dia but ada special someone yang akan suker dia the way she is...Kagetsu. " You're amazing just the way you are.."



So, as for me, I'm still waiting for my Kagetsu-san.. He's out there somewhere around the globe.. ^^

P/S: Next part aku story pasal anime lak..