S E L A M A T D A T A N G

S E L A M A T          D A T A N G

Super Human

Friday, August 10, 2012

Jom Melukis! ^^

Salam dan hye.. ^^v

Hari ni aku nak kongsi sikit macam mana aku menyiapkan sesuatu artwork secara digital.

Aku nak lukis fan art, Mitobe Rinnosuke from Kuroko no Basuke. Anime yang ramai orang dok follow sekarang.

Ni Mitobe sebenar.



Ni Mitobe aku yang dah siap..^^

Gambar ni hak aku,
watak milik Fujimaki Tadatoshi.
AMARAN KERAS: SILA JANGAN AMEK..!
Tp kalau amek pun bukan aku taw pn..huuu.. TT^TT


Bahan2 yang diperlukan..
1. Laptop

2. Mouse
Kalau ada tablet, pakai jela tablet, lagi sonang.. ^^

3. Paint Tool SAI

4. Photoshop


A. LINEART

Untuk buat lineart, aku suka guna Paint Tool SAI. Photoshop biasanya aku suka guna untuk warnakan lineart tuh nanti dan buat latar belakang.

Basically, aku akan ada 3 layer.

Let's get started.

1. Layer pertama, rough outline.

Bulat besar untuk kepala..
Bulat2 kecik untuk sendi, seriously, benda ni banyak membantu,
tambah2 untuk lukisan yang ada poses.

2. Layer kedua, sketches.

Kat atas layer ni aku akan start buat sketches, conteng2 sampai dapat apa yang aku nak..based on rough line warna merah kat layer pertama tadi.

Kedut2 baju, rambut alun2, siku kat mana, jari kat mana..semua sketch kat layer ni.

Kalau buang layer pertama yang ada line merah tuh, sketches aku akan nampak macam ni..


3. Layer ketiga, final inking.


Aku akan trace balik ikut line biru yang ada pada layer kedua tuh.
Ikut line yang mane aku nak and rasa sesuai jek..just satu line yang memuaskan.
Ni bergantung pada dr msg2, ada yang suka buat banyak2 line masa inking.
Aku buat satu line jek.

Bila dah siap and layer yang kedua tu pn dibuang, jadila macam ni.


Okay, siap dah lineart..! Lepas ni aku share camne aku warnakan plak.

Tu jela aku nak share. ^^

4 comments:

  1. lukis guna mouse?.. pergh.. ohsem Maxx.. hahahaha

    ReplyDelete
  2. pkai apa pun kalo da terer xbleh ckp apa^^

    ReplyDelete
  3. siapa pandai lukis guna mouse memang terer seh..

    ReplyDelete
  4. guna mouse je buat lukisan camni??? memang unspeakable. terbaik.. tabik spring wa sama lu. ;D

    ReplyDelete