S E L A M A T D A T A N G

S E L A M A T          D A T A N G

Super Human

Thursday, December 29, 2016

Aku dan kartun lukisanku..



Hai..hai..


Hari ni aku nak cerita apa jadi semalam.. Hmmmm, boleh kata perkara yang menggembirakan dan buat aku malu-malu blushing-blushing mintak penampar sedas dua..kekeke..


Aku ada guna beberapa art aku untuk buat wallpaper kt pc office. Semalam, ada seorang office-mate ni singgah kat desk aku dan tegur pasal wallpaper aku masa tuh, art aku sendiri.


Berikut adalah butir-butir perbualannya.


Office-mate: Eeeeeh, wallpaper ni macam muka you la..

Aku: *terkujut malu-malu* Hmmm, macam muka I? Kartun ni? *tunjuk kat wallpaper screen pc*

Office-mate: *angguk-angguk.* Yala, dagu, mata.. U tak rasa ke?

Aku: *geleng. sumpah aku tak rasa.*

Office-mate: Yala, macam you la.. Kejap, you lukis ke ni? 

Aku: *angguk* Haah..yang ni I lukis..

Office-mate: *terkejut* Habis, apa you buat kat sini (sebagai editor sains)? Wastedla you, talent you..

Aku: *sengih-sengih kerang busuk*

Selepas tu, kami sembang sekejap, adala dalam 10 minit dalam waktu bekerja..huhu.. Dia orang designer so memang dia ambil kelas seni, macam-macam kelas dia amek. Dia ada cerita sikit pasal fine art. Dia ada jugak merungut pasal macam mana digital dah ambik alih traditional medium. Aku pun sharela sikit-sikit pasal angan-angan aku nak amek 2nd degree dalam art dan serba sikit tentang minat aku.


Dan sebelum dia balik ke tempat dia, dia cakap lagi, talent aku wastedla..huhuhu.. Nak buat macam mana, on paper, aku budak yang cerdik, ambik aliran sains makanya sapa nak galakkan aku ambik aliran seni ni? Yang dulu orang kata takde masa depan.. "Engkau pandai, apesal nak ambik aliran lain selain sains, bazir jek otak kau tu.."


Hmmm, sekarang pun I'm nobody even though aku ambik aliran sains. Aku masih lagi cuba untuk setia dengan aliran ni sebab aku sayangkan ilmu tu. 


Haaah, menyimpang pulak cerita aku ni. Aku nak share rasa gembira tu jek, ada orang kata muka aku sama dengan art aku. Makanya, aku handsome. Wakakaka..


Art yang aku dok sebut-sebut dari tadi tu adalah art kat bawah ni.




Ok, tu jela nak share.. Jyaaaan kengkawan..! ^^




Sunday, December 25, 2016

Cuci mata lagi..





Laptop tak betul lagi..haha..

Sedih betul.. 

Owh, well, let's enjoy the drawings while I practice more and more.. ^^



Thursday, December 22, 2016

Tak boleh ke kita hormat minat masing-masing? Awas, bebelan dan luahan perasaan



Dan ini sekadar bebelan.


Aku suka melukis, ambil gambar dan post sebab nak share dengan kawan-kawan. Tapi kenapa nak kutuk benda yang aku buat ni..? Kenapa nak bagi attitude yang menyakitkan hati aku..?


Orang lain main pokemon, engkau kutuk, engkau perlekehkan. Dipukul sama rata sama ada yang main secara berhemah atau pun yang main membabi buta..


Orang lain minat k-pop pun engkau kutuk, engkau perlekehkan. Kata takde jati dirila, mengagung-agungkan bangsa asingla..


Orang lain tengok drama melayu pun engkau kutuk, engkau perlekehkan. Kononnya drama melayu penuh angan-angan, bagi harapan palsu..


Tapi engkau nak orang hormat minat engkau? Engkau tak suka orang persoalkan dan perlekehkan minat engkau?


Hai kawan, kenapa aku tak kacau engkau, aku tak pernah sikit pun mempersoalkan minat engkau, engkau perlu kecilkan hati aku?


Kenapa kena persoalkan semuanya?


Sungguh, aku rasa engkau cemburu dengan aku. Maka, engkau perlu buat aku kecil hati dan rasa rendah diri.


Kalaula aku boleh cakap kat kawan-kawan aku macam ni. Aku sayang dorang tapi kadang-kadang aku tak faham kenapa dorang kena juga buat aku kecil hati. Ramai pulak tu kawan-kawan aku yang macam ni.


Sorry, I think I am almost at the lowest point of myself.. Too many things happened, kinda tired right now.. So I drew to calm myself and cheer myself up.. Still, people couldn't just leave me alone.. For god sake, shut the hell up..! Bukannya aku pergi melukis kat muka engkau pun..!


Tuesday, December 6, 2016

Cabaran Komik Online Malaysia 2016 by Matkomik




Selamat pagi kengkawan..


Aku baru tergerak hati hari ni nak cek Cabaran Komik Online by Matkomik untuk tahun 2016 ni. Aku tak pernah tahu pun kewujudan site ni sampaila salah seorang blogger bagitau aku pasal benda alah ni tapi malangnya, atas beberapa sebab, aku tak aktif sangat nak update diri sendiri perkembangan site ni.


Rupa-rupanya site yang mengetengahkan bakat anak-anak tempatan sebagai pelukis komik secara indie ni memang menganjurkan pertandingan komik online ni setiap tahun. Aku jek taktau..haish, I can be so ignorant most of the time. Dan tahun ni aku tahu, macam agak dah terlambat untuk sertai pertandingan. Walaupun masih ada masa dalam 10 hari, aku rasa tak sempat memandangkan aku memang tak bersedia apa pun.


Maka, kecewalah aku sensorang di meja pejabat yang membosankan ni..hahaha.. Aku bagitau kawan aku, Alin.. Dia tanya, "Berapa hari pulak kau nak berjaga buat komik ni..?" Haha, angan-angan aku nak join terus berkecai. Alin ni officemate dan jugak roomate aku so dia taula apa yang jadi kat aku dalam masa 2 minggu sebelum 1 Disember hari tuh. Rujuk sini kalau taktau apa jadi kat aku..


So, setakat ni aku nak kuburkanlah hasrat aku nak join pertandingan tu. Melainkan adik aku nak collab buat background dan ada pihak ketiga yang nak sumbangkan idea untuk komik. Tapi nampak gaya macam takde rezqi nak join so kita lupakan jelah pasal hasrat aku ni.


Owh, aku patut bagitahu, aku dengan rasminya menjadi peminat seorang pengkarya BOTK4 yang bernama Liyana Zulkifli. Kaitannya, beliau menyertai pertandingan ni. Aku taknak jadi bias maka kalau korang berminat, silalah check out semua peserta yang dah menghantar komik dorang ke pertandingan ni secara online di SINI..dan jangan lupa vote..!


Ramai manusia berbakat di Malaysia ni, itu yang kita dapat trace melalui media massa,yang terpendam tuh macam mana haaa? Fakta ni menjadikan aku rasa diri aku sangat kerdil.. dan masih dok berbangga dengan kemalasan aku. Most of the time aku sangat malas dan sangat suka bandingkan hasil kerja orang lain dengan hasil kerja aku walaupun aku tau orang lain berusaha keras untuk hasil kerja dorang.. I'm not worth even for comparison..*sigh.*


Dah, aku nak buat kerja aku yang membosankan ni.. Adoila..


Dan korang semua, jangan malas-malas OK..!!



Saturday, December 3, 2016

Aku, 21 keping illustrations, janggut dan misai





*          *          *          *          *          *          *          *          *          *


Alhamdulillah..


Aku dah siapkan semua 21 illustrations.. dalam masa 2 minggu.. tapi sebenarnya aku bertungkus lumus dalam masa betul-betul 4 hari, 2 kali weekends sahaja.. Haaaah, macam nak gila rasa..


Dalam masa 2 minggu tu, tidur tak tentu hala, dinner pun simple-simple sahaja sebab nak jimat masa. Misai janggut pun tumbuh melata sebab tidur lambat kerap sangat..keke..over..!


Haaaah, satu lagi, SAI yang aku download tuh cuma trial version.. Adoih, kenala uninstall dan cari SAI yang portable pulak untuk install dalam laptop..


Okay, itu sahaja yang nak aku kongsi untuk entry kali ni..


Later, peeps..



Wednesday, November 23, 2016

BOTK: The Awakening dan Meetup




Hi guys..!


Aku takde war-warkan apa-apa pun berkenaan BOTK: The Awakening sebelum ni. Tapi aku diberi peluang untuk terlibat dalam penghasilannya sebagai salah seorang 56 pengkarya yang lain. Makanya, 20 November lepas, di IOI Citymall Putrajaya, telah berlangsungnya meetup antara pengkarya-pengkarya BOTK: The Awakening. Komik dah terbit weyhhhh..!!! Hahahaha..!!!! Ye, aku excited..ngeeeeee..


Mari kita tengok komiknya dan lukisan-lukisan live pengkarya-pengkarya ohsem yang hadir pada meet up tersebut. 


Dari atas kiri turun ke bawah dan ke kanan dan habis di bahagian atas kiri (pandai-pandaila paham)..
Faye
Nazirul
Kanza Kishiro
Tongkat Jibril 
Owh, aku takde dalam lukisan..keke..


Ok, sekarang, mari tengok sneak peak into the comic, dan aku buka page komik akula.. Promote sikit.. LOL..




Tema kali ini ialah slice of life.. Sendu baq hang baca one shots dalam ni.
Maklumat lain pasal komik ni macam kat bawah:

Harga: RM 25.00

Jumlah mukasurat: 296

Caj penghantaran: RM 8 (Semenanjung) / RM 12 (Sabah dan Sarawak)

COD (Cash on Delivery): Ada disediakan untuk sekitar Cyberjaya, Putrajaya dan Puchong

Tak rugi beli. Apa lagi tunggu korang, dapatkan segera secara online..! Macam mana nak beli? Haaah, meh aku nak bagitau..MACAM MANA NAK DAPATKAN KOMIK ni..?

Korang boleh hantar e-mail kepada: princeofnoob[at]gmail[dot]com
Atau PM di Facebook Prince of Noob di: https://www.facebook.com/prince.nub
Atau PM di Page Facebook Buasir Otak: The Komik di: https://www.facebook.com/buasirotakthekomik/
Atau Whatsapp/SMS agen kami: Sang Kancil: 013-9313541

Nakkan lebih kepastian, pergi SINI...! ^^


Jadi, apa lagi tunggu..? Cepat-cepat dapatkan BOTK: Awakening. Jangan setakat beli satu, beli lebih untuk dihadiahkan kepada orang tersayang. Spread the goodness through comics..!


Aku dah dapat aku punya copy so nak enjoy baca..!


Jyaaannn..~



Thursday, November 17, 2016

Kembali ke dunia digital




Hi guys,


Kepada yang masih belum tahu, laptop aku rosak dan terpaksa reformat, menjadikan laptop aku kosong. Maka, dalam jangka masa laptop kosong tu, aku cuma melukis secara tradisional macam ini dan ini.


Lukisan tradisional yang paling baru adalah seperti yang berikut:



Media: UniPin FINE LINE 0.5


Media: UniPin FINE LINE 0.3


Seperti tajuk, aku akan kembali ke dunia digital sebab aku dapat projek baru. Dateline projek ni 1 Disember so faham-fahamlah. Aku akan bertungkus lumus menyiapkan 21 keping ilustrasi untuk buku selama jangka masa kurang lebih 2 minggu. Bunyi memang macam luxury tapi sila take into account yang aku bekerja penuh masa di siang hari (devastating).. *cough.* dan aku ada virtual husband dan twins di malam hari untuk dilayan....ahueee....my virtual life.. 


Oleh kerana aku kena buat illustrasi digital, makanya terpaksalah aku paksa diri download SAI semula (dengan internet yang macam *****) dan install application wacom dalam laptop. 


Langkah pertama, download SAI, dah selesai. Dah boleh buka semula file-file SAI yang lama. Buktinya seperti di bawah:



Media: Paint Tool SAI

Kat sini, aku ada declare nak bagi penghargaan.. Jangan risau, declaration ini masih diteruskan dan aku dah cabut undi untuk satu nama lagi. Biar rahsia dulu nama tuh.. Cumanya hadiah takkan dapat dalam masa terdekatla.. Mungkin Disember baru dapat..hehe..Anggaplah hadiah Christmas daripada Santa Lee..XP Maaf atas kelewatan, ok?


Hmmmmm, itu jelah aku nak kabo.. Kekeke..


Later peeps..


Jyannn~



Monday, November 7, 2016

Aku rajin 1 (Amaran: Ada kejutan)



Hey guys..


Seperti mana tajuk....ye.. Post ni adalah kerana aku sedang rajin dan inspired by Plain-sama yang memberi penghargaan kepada aku sebagai salah seorang pengomen yang rajin di blog beliau. Plain-sama review blog aku di blog beliau yang ohsem..! Check her out, guys..! Eh, I mean, check her blog out, guys..! ^^


Jadi, aku pun beranganla nak buat perkara yang sama. Aku dah kumpulkan 5 nama yang memang tak hasing lagi di bumi bertuah blog picisan aku ni.. Dorang ni memang tegar, tegar sungguh..tak pernah miss nak komen, biar lambat atau cepat..


Oleh kerana aku taktau nak buat untuk sape dulu, makanya aku cabut hundi.



Nama pertama yang bertuah ialah jeng jeng jeng jeng.......*drum roll.* 


 ZYROXX..!!



So, wallah..! Engkau yang bernama Zyroxx, nah amek hadiah hang..!


 


Yang namanya bukan Zyroxx, pray hard that you might be one of the other 4 remaining. ^^


Thanx, Zyroxx sebab tak berputus asa dengan blog aku..kekeke..


Yang lagi 4 tuh tak bermakna korang tak bertuah cumanya lambat sikitla tuah tu nak sampai. Tuahnya bakal dibuat, jangan risau. Dan yang lain-lain, kalau nak juga, bolehla start komen-komen dengan rajinnya kat sini. UvU Mana tau masa depan aku buat lagi..kannnn?


Aku pun dah ada isi nak update blog lepas-lepas ni..takyah pikir dah.. Pandai tak aku ngelat? Kekeke..


Jyan, guys..!

Saturday, November 5, 2016

Melukis dengan power point



Hi guys,


Tahukah anda, anda boleh melukis menggunakan power point?


Anda tak tahu? Ok, sekarang anda tahu..


Anda hanya perlu.....usaha dari segi mental dan fizikal, dan sedikit imaginasi.. UvU


Jadi memandangkan aku cuma ada power point dan mouse, aku pun lukis guna power point. Let's check it out..! XP


 Saitama Sensei from One Punch!


Kenapa aku pilih dia? Senang.. dia botak, aku tak payah spend masa untuk rambut..kekeke.. 


Lepas tu, aku bosan tengok so aku decide nak buat gif dengan pergerakan yang simple aje. Jadi,aku ke sini dan buat gif. So, let's check this out as well...!




Haaaaah, tu jela nak share..


Sekarang, aku aktif traditional art.. TQ


Tuesday, November 1, 2016

Mind Therapy: Random Doodle



My first doodle ever.



I had a lot of fun doing this. Thanks to throwing-tantrum laptop.



Feel free to download and colour for your own mind therapy. I had mine when creating this. It keeps me organized, composed and contented.



Media: STAEDTLER pigmentliner 0.5
Double A paper



 This entry is just for the sake of updating blog.



Later, peeps..!





Sunday, October 23, 2016

Cuci Mata ~



Morning, guys..~ *since I posted this in the morning.. UvU*


Ini jelah kerja aku dua tiga menjak laptop rosak dan reformat. Internet yang limited menyebabkan aku tak dapat lagi nak download semula paint tool SAI yang aku guna untuk buat digital drawing/illustration. Plus, laptop macam masih buat hal lagi walaupun dah reformat.. *sigh.*


Aku malas nak layan jadi aku pun beli pen sebatang dua dan lukis tangan..huhuhu. 


Aku ingat aku boleh survive tanpa melukis.. rupa-rupanya aku silap. Dan melukis sebenarnya membantu aku bertenang.. ^^


So, jom cuci mata dengan lukisan-lukisan yang aku dah buat dalam masa beberapa hari ni..



Fan art: Yukia Kirazawa

OC (original character): Kirua Reagan

Fan art: Lucifer Cyfera

OC: Ophelia Cyfera

OC: Haru Fraylee


Tangan kadang keras kadang lembut..huhu. 



That's all, folks..!



Psssttttt! Post ni sebenarnya is for the sake of updating blog..kekeke..




Thursday, October 13, 2016

Komik satu mukasurat: Taste lelaki kacak






*    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *


Hey guys...



Tajuk tak berapa kena dengan apa yang aku nak sampaikan dalam komik ni tapi aku malas pikir. So, sebenarnya aku nak cakap pasal perangai Homo sapiens a.k.a. spesis manusia. Semua benda tak kena, semua benda kita nak komen (aku assume at certain points of our lives, semua orang pun macam ni..haha). Boleh baca sendirila kat atas..



Laptop aku rosak, Windows corrupted so sekarang hantar kedai. Balik rumah, internet plak takde so ini jela keje aku. Haha..



Enjoy the one page comic, folks..!



Jyaaaaannn..~



Thursday, September 29, 2016

Random Babbles: My beloved Shiro and My Dream Car

Yooo..



As the title implies, aku nak cakap pasal kereta..



Aku pakai kereta since 2011.. Viva, basic specs, 850, on the road since 13 July 2011. Aku namakan dia Shiro, aku sayang dia..hehe.. Down payment, ayah aku bayar sebab dia yang excited nak beli..haha..and the first few months masih lagi ayah aku bayar bulanan. Masuk 2012, aku bayar sendiri sepenuhnya, dari bulanan, service dan road tax + insurans sampaila ke perfume. Biarla orang cakap viva jek pun, tapi at least aku tanggung Shiro sendiri sepenuhnya. Yeah, I'm proud of it.



Setakat hari ni, Shiro dah hampir 5 tahun 3 bulan. Masih lagi gagah.. Kalau nak dibandingkan dengan umur manusia, Dia muda sikitla dari aku. Aku secara jujur tak pernah terfikir nak beli kereta baru. Kalau Shiro dah tak mampu lagi nak berbakti, baru aku akan consider option tu.



Tapi kadang-kadang, hidup kita bukan pasal kita jek. Seperti yang aku kata, aku ni family guy. Semenjak dua menjak ni, perbualan pasal kereta kerap berlaku dalam family dan juga diri aku sendiri. Aku rasa sebab kereta ayah aku dah mula menunjukkan simptom2 ketuaan. Baru-baru ni kereta tu mati tengah jalan di highway dekat exit Gurun, lepas balik dari KL, melawat pakcik aku yang sakit. Padahal, ayah aku baru jek hantar service. So, aku terdetik nak beli kereta untuk family.



Aku cakapla dengan ayah aku, kalau nak setakat Bezza, Persona baru or Alza, aku mampu jek nak bayar bulan-bulan sekali dengan Shiro tapi being the dad he always is, he told my sister to tell me to aim higher. Nampaknya macam ayah aku nak aku pakai kereta IMPORT baru dan bagi dia pakai Shiro. I'm a practical person, not forget to mention stingy..! Haha. Bukan tak boleh nak pakai kereta up sikit macam Jazz (yang dulu menjadi idaman aku) or Fiesta tapi road tax perggggghhh.. I'm not willing to spend much on that..plus service, plus minyak apa semua..Plus, sesak sikitla kalau nak bayar bersama-sama dengan Shiro yang masih ada 4 tahun lagi tuh. Plus, kereta semua sama saja, sangkut dalam jam jugak..traffic light merah kena berhenti jugak..toll kena bayar jugak, minyak kena isi jugak.. *sigh.*



Hmmmmm, biarla dulu aku fokus kasih sayang aku kat Shiro. Tapi aku tetap ada kereta impian aku. Hehehe.. My heart would skip a bit if I see this badass on the road..! Mitsubishi ASX..!



Sumber: http://www.privatefleet.com.au/
Via: google image


Mampu jugak nak pakai sebenarnya tapiiiiiiiiiiiiii, aku akan kehilangan keistimewaan yang lainla, macam duit simpan (penting ye), duit jalan (penting juga ye), duit untuk dibuang sesuka hati (wayang bla bla bla), duit untuk sedekah (orang sakit, sedara mara memerlukan) dan duit nak raikan family..



Satu lagi, classic chevrolet camaro.. *v* Yang ni aku belum pernah nampak depan mata lagi..haaaaaa..


Sumber: Google image



Last but not least.. If Shiro was a human being..




Buat-buat tak nampak jela tulisan WIP tuh..
Shiro yang kiri sekali, tengah Tabi-kun, tablet aku, kiri sekali, Rappika, laptop aku yang lama..



Thanks for the read, guys..! Chaozzz..!



Pssssttt, apa dream car korang..?





Wednesday, September 14, 2016

Speed Fan Art: Train to Busan





Short movie review in an illstrator's POV, it's too good not to do a fan art. >v<


All thumbs up..!








Thursday, September 8, 2016

Projek Illustrasi: Adakah bayaran setimpal dengan usaha?




Hi guys, salam.


Aku dah start buat illustrasi untuk buku kedua. Dan aku dah dioffer untuk 4 buku lagi bagi projek yang sama. Aku takde masalah nak teruskan tapi pace aku sangat lambat sebab aku bekerja di siang hari. 


Pada aku, personally, aku rasa bayaran yang aku dapat sekarang adalah setimpal dengan usaha yang aku curahkan. Boleh cakap aku ni seorang yang perfectionist dalam menghasilkan masterpiece (cheh!). Comparatively, dengan sifat perfectionist aku, aku letakkan usaha aku as 100%.  Tapi untuk projek ni, aku dah kikis sikit sifat perfectionist tu sebab graphic designer cakap setakat 50% usaha aku dah cukup memuaskan hati. So, aku cuma curahkan usaha 50%.


Cumanya orang-orang sekeliling aku keep on pushing to demand for more. Ok, Diagram 1 menunjukkan contoh illustrasi yang aku dah buat untuk buku tuh. Aku nak minta tolong korang nilai harga yang korang rasa berpatutan. Setakat ni, semua suruh aku minta lebih daripada bayaran yang dah verbally agreed antara aku dan dealer.


Diagram 1


Aku agree untuk harga yang buat masa ni dirahsiakan adalah berdasarkan beberapa faktor. Ringkasnya, faktor-faktor tu termasuklah status aku as amatur, masa dan usaha yang aku curahkan, pengalaman sebelum ni dan juga flexibility dari segi masa di pihak commissioner (orang yang upah aku melukis, bersabar dengan pace aku).



Overall, aku boleh cakap, benda simple tapi leceh. Tapi masih, aku tetap rasa harga yang aku dapat berpatutan. Tapi bila orang sekeliling keep on pushing, aku jadi kadang2 tak puas hati. Rasa yang harga aku dapat tuh sangat murah.



Illustrasi kat atas ni ada pihak yang share kat fb, pihak ni ada kebenaranla sebab dorang punya. And ada satu komen ni kata, illustrasi macam ni biasanya orang amek harga RM 500.00. Amboiiiihhh, ko ni dah kenapa..? Aku taktau betul ke tak or dia ada motif dia sendiri, motif yang aku takkan tau. So, benda-benda ni buat aku terfikir, aku ni dah dipergunakan oleh dealer ke apa? Entahla.. Tapi still, aku rasa untuk harga RM 500.00 is ridiculous. Unless branding is involved here.


Jadi, minta jasa baik korang2, sesiapa sajalah, yang amatur ke pro ke, sila komen pasal harga yang korang rasa berpatutan.


Illustrasi dalam Diagram 1 aku siapkan dalam masa lebih kurang 4 jam kot. Sebab orang ramai sangat plus ada kereta plakla..bla..bla..bla.. Basically yang lain-lain tak seleceh yang atas ni. Owh, aku dah diberi sketch so lebih mudah berbanding buku 1. Buku satu aku cuma dapat indication sahaja dan aku kena fikir sendiri macam mana nak illustrate.


So, anybody wants to voice out their opinion?


Thanks in advance, amigos..! Mr. Potataaaa..!


Pssssstt..Don't worry, BOTK masih lagi diteruskan..! Gile pe taknak buat.. XP

Wednesday, August 17, 2016

Superpowah..! Tagged!




Aku kena tagged by Zyra..



First of all, this is totally out of this world..



Kalau aku diberi pilihan untuk ada superpowah, aku memilih 3 superpower ni iaitu:



1. SUPERSPEED


 Well, sebelum mendapat kesedaran daripada Si Zyra, our mind controller (macam remote control plak bunyinya..aku dah  betulkan..haha..sorry Zyroxx..), aku cumalah meta-human (anggap jela aku dah dapat superpower tuh) yang cuma pikir pasal diri sendiri jek, macam Hancock.



Aku nak guna super speed aku tu untuk melancong dan buat banyak kerja dalam masa yang singkat. Bolehla aku melukis dengan cepat, buat banyak part time so aku boleh dapat banyak duit, balik kampung tiap-tiap hari.. Hoho, basically, superspeed ni aku nak untuk kesenangan sendiri. Tak pernah pun aku terpikir untuk selamatkan orang atau dunia.. Haha.. (macam interview dengan superhero dah..)



And mana tau, aku boleh compete dalam Olympics, lari sebelah Usain Bolt macam takde hal. Alaaa, aku pandai-pandaila adjust larian aku, bagi jadi cepat sikit jek daripada Usain Bolt.. UvU



Ok, itu sebelum mendapat kesedaran. Of coursela, selepas mendapat kesedaran, aku akan gunakan superspeed aku tu untuk kebaikan.. (cliche!)



Can you guys name at least 3 superheroes with superspeed?



2. WINGS + 3. SUPER HUMAN VISION





Aku suka terbang2 ni.. Again, aku nak superpower ni untuk kepentingan sendiri. Aku nak terbang dan rasa bebas di udara. Hohoho..



Dan dengan adanya wings, aku nak ada super human vision jugak so kalau aku diperlukan dalam battle, aku boleh jadi flying archer.. LOL.. Nama tak best langsung.. Nantila aku pikirkan nama yang lagi sedap, tu pun kalau Nick Fury personally request aku join Avengers or Batman datang cari aku untuk Justice League.. 



Aku boleh jadi pakar pertempuran jarak jauh dengan skill aku sebagai archer dan dengan bantuan super human vision, panahan aku takkan tersasar. 



Tapi, kalau aku ada wings ni, macam mana nak hidup kunun-kunun macam manusia normal..? Mana nak sorok wings tu? Hmmmmmm.. Pedulik apa, Hawkgirl chill jek bawak sayap ke hulu ke hilir.. XP




Fuhhhh, seronok betul berangan..!



Ok, adiosss..!



Owh... aku lupa.. Aku nak tag Amna Shark..!! Korang yang lain-lain yang nak buat pun amatlah dialu-alukan..! Jangan lupa tauk link di sini, I'll check it out..! UvU/



Friday, August 5, 2016

Projek Freelance: GIF




Yooooo..



Kepada sesiapa yang bertanya dan berminat nak tahu, projek freelance aku berjalan dengan agak slow. Aku dah siap illustrate semua 21 keping untuk buku pertama. Dan 12 keping ada pembetulan. Daripada semua pembetulan, 6 dah setel. So, secara rumusan, cuma tinggal 6 ketul sebelum boleh start buku kedua.. Haaahhh..



Alright, aku nak share satu jek, dalam bentuk gif. Bolehla tengok process bit by bit macam mana aku siapkan illustration tanpa outline. 



Aku share yang ni sebab aku suka hasilnya.. So, wallah..! Patutnya ada lagu, How To Train Your Dragon 2 OST tapi entah hilang ke mana entah.. Bayangkan jela korang dok dengar lagu OST tu sambil tengok gif nih.. XP






Adioussss..!!!



Rajin plak aku update blog dua tiga menjak ni.. *pat2*

Friday, July 29, 2016

Penipuan terbesar dalam hidup





*     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *      *      *    *     *     *      *      *    



Sehingga ke hari ni, tatkala menulis entri ini, jerawat masih setia menemani kulit muka aku..



Geheeee..



Korang-korang yang kulit cantik dan sihat, untunglaaaaaa..~ XP



Mungkin aku masih belum cukup tua koooottt..in other word, aku masih muda remaja.. Yes, itu je alasannya.. UvU 




Sunday, July 24, 2016

Untuk keremajaan, pakailah pakaian bersukan selalu



*     *      *     *     *      *      *       *      *     *     *      *        *     *     *       *     *     *     *     *     *     *



Based on true story yang jadi kat aku. Hoho..



Cara pemakaian kita memberi impression untuk banyak benda. Kat sini aku nak sentuh dari segi umur. Selalunya orang assume aku muda dua tahun daripada umur sebenar, not a big deal setakat 1 2 3 tahun. Raya hari tu, husband sepupu aku ingat umur aku 22 tahun sebab katanya muka aku nampak lagi muda daripada adik aku yang lelaki tuh, umur 25 tahun.. =_=''''''''' Aku rasa sebab adik aku nampak tua kot, orang dah kawen, banyak hal nak kena uruskan.. Barangkali..



Aku rasa faktor yang menyumbang kepada benda ni adalah sebab aku tak dress up as perempuan sebaya aku. Aku still pakai t-shirt, pakai seluar trek, pakai jeans dan selipar jamban flipper ke mana sahaja. Aku tak bawak handbag merata dan juga tak pakai mekap. 



Pergi kerja pun aku pakai baju kurung plus sneaker plus bag laptop galas belakang. Nampak macam student U gitteuww.. Tapi mungkin juga ada orang yang terdetik kat hati kata, muka dah tua tapi gaya budak2.. Haisssh, mana tau kan.. LOL



Pernah pergi main basketball ngan geng-geng aku, budak-budak yang main ngan kitorang tanya, kitorang budak matriks ke? Seee, penangan baju sukan..haha.. Nampak taaaakkk? Hahaha.. Aku pernah join 3 on 3, rehat pergi sembahyang, ada makcik tanya, adik sekolah mana..? Haaaa, lagi dahsyat.. XP




First time kena hari tuh masa awal-awal masuk kerja, kawan kat tempat kerja minta IC, dia kata aku tipu dia umur aku 29. Weird.. Aku rasa muka aku memang kena dengan umur aku tuh..huhuhu.. Plus, aku dah ada kedut koooott.. Haaaa.. Sebab tula aku rasa cara pemakaian aku membuatkan orang pikir aku ni lebih muda daripada umur sebenar.



Haaaah, apa lagi, kalau nak nampak muda, pakaila pakaian sukan selalu...LOL.. Aku akhiri dengan slogan "Majulah sukan untuk keremajaan.." LOL.. Karut tak habis-habis..



Adiouuuss..



Wednesday, July 20, 2016

Wordless Wednesday: Raya kelmarin













P/S: The only gambar raya yang senunuh yang aku ada.. Wait, the only gambar raya yang aku ada.. UvU I'm not sorry at all..

Sunday, July 10, 2016

Snippet Raya




Salam Syawal guys..!
First and foremost, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin, tulus ikhlas dari aku..



Aku dah kat Shah Alam, pagi tadi sampai rumah.



Since dah lama tak update blog, aku nak share sikit pasal raya aku. Sikit jek.. Raya was fun but as usual, tiring.. Raya tahun ni, adik aku takde sorang, beraya kat Jepun..yang lain ada..
Korang punya raya macam mana? Best?



Aku nak share gambar sikit2 pasal raya aku tahun ni. Let's start..!



Pelita Raya


Tahun ni sempat pasang pelita.. Hohohoho..!



Kuih and Juadah Raya


Sempat buat kuih raya yang simple-simple jek tapi dah selamat dalam perut so takde gambar. Kitorang buat samperit, tat nenas and suci dalam debu. Kuih raya favourite aku are samperit, batang buruk and kuih tradisional macam kuih kapit/karas and bahulu..! Tahun ni tak puas makan kuih raya or ketupat. Aku makan ketupat pulut 3 biji jek raya tahun ni, tu pun raya kedua.. *sob.* 



Baju Raya


Tahun ni baju raya kaler purple, kaler tema USM, universiti kesayangan aku.. Hoooo'ooooohhh..!



Duit Raya


Tahun ni aku dah kena memberi duit raya..hohohoho.. Rasa excited seolah-olah macam aku yang dapat duit raya. Owh, aku masih juga lagi dapat duit raya.. Ayah bagi..ehehehehe.. Special case tahun ni.. UvU



Beg Raya



Aku memaksa diri untuk beli handbag raya sebab taktau nak letak sampul duit raya banyak-banyak kat mana.. Hahaha, alasan tak kukuh..



Jam Raya



Semalam, Sabtu, kami gerak pukul 12.30 tengahari dari Yan Kechil, Kedah, pukul 3.40 pagi tadi baru sampai. Tapi along the way adala singgah 2-3 tempat, beraya.. Tapi still, traffic was so bad.. =_=''''' Dah lama tak merasa jam macam ni. Last jam paling teruk adalah selama 10 jam dalam kereta dari Kedah ke KL. Sepatutnya ambil masa cuma 5-6 jam sahaja. Haisssshh, membazir masa betul..



Road Tax & Insurance Raya 


Sebab road tax and insurance kereta aku kena renew bulan 7 ni, bulan Syawal/raya, so, aku kira hal ni juga adalah hal raya..!




The best thing about raya is menghabiskan Ramadhan dan sambut Syawal dengan family. I'm a family guy.. Macam manala kalau dah kawen nanti, kena berebut nak balik raya kampung sapa ke? Haissshh, I wish my husband to be is Kedahian.. that is if he exists.. XP




Pssssttt, takde sesiapa nak jemput aku pergi beraya ke rumah ke? >v<d








Monday, June 13, 2016

Update life sikit..




Salam..



Lama tak dengar khabar.. Moga-moga semua sihatlah ye.. Sorry sebab blog tak terhapdet.. Nila aku nak hapdet ni tapi sorry lg sekali sebab takde lukisan..



Setakat puasa ni, 3 kali dah aku missed sahur sebab aku tidor lambat.. Tadi punye sahur pun aku missed jugak.. Kempunan nak abehkan sambal udang berbuka semalam.. Sob..sob.. Tapi selamat berpuasa korang..!!! Moga ramadhan kali ni lebih baik dari yang lepas.. ^^ v



Hmmmmm, boleh kata sekarang aku sedang diuji dengan masa. Sebab apa? Sebab aku dah sign up untuk lukis salah satu komik dalam BOTK yang akan datang.. Tup2, ada orang offer job.. So, sekarang aku tengah occupied dengan freelance job nila.. Ada 42 keping illustrations aku kena siapkan dan pace aku adalah selaju siput sedut. Laju lagi aku menyedutnya masa makan nasi dengan siput sedut masak lemak cili api.. Terlioq baq hang.



So, itu justifikasi aku kenapa aku tak terhapdet blog. Keje siang pun bos suruh buat OT.. Keje malam (melukis2) pun dok tunggu.. Sumpah, idea aku banyak.. Penuh berhelai2 dalam buku catatan tapi tak termampu nak melukis untuk blog.. wuwuwu.. Nak upah orang, takde bajet.. LOL..



Aku harap aku sempat kejar dateline BOTK..



Bulan2 puasa ni, jam macam bertingkat2..! Membazir masa betul..! =A= Tula, sape suruh cari kerja kat Shah Alam Peace Yaww..! Haaiisshh..



Tu jela nak cakap.. Blogwalking pun takdan.. *sob2*



Later peeps.. Aku sayang korang semua.. Hahaha...! Tiba2.. UvU




Wednesday, May 25, 2016

Short Getaway: A few hours in Cameron Highlands




Sabtu lepas, aku pergi Cameron dengan tiga orang kawan. Masuk kali ni, dah tiga kali aku pergi Cameron tapi masih tak dapat pergi semua tempat yang best2 di Cameron. Tapi trip lepas trip yang paling tak best sebab sampai je Cameron, kitorang kena menempuh jam plak, hala Ringlet ke atas. Lama kot dok dalam jam tuh...Adoila..buang masa betul. Mungkin sebab cuti Wesak, orang ramai, entah?

Kami pergi balik hari so boleh bayangla apa je yang kitorang boleh buat dalam masa sesingkat itu. Hajatnya nak naik ke Mossy Forest. Katanya tempat ni famous dengan kawasan hutan berlumut yang sangat cantik. Google jek gambarnya, memang cantik. Kami cuma naik half way. Tak confident nak naik dengan kereta, so kami park kereta, jalan. Dari tempat kami park tu ada lebih kurang 3.2 km ke pintu masuk Mossy Frost tapi kami berjalan naik half je. Sebab memikirkan masa yang terbuang, kami patah balik ke kereta dan balik. Too bad..or it would be splendid I bet.. Tapi kami bertekad akan datang balik untuk Mossy Forest.

Ini jela hasil tangkapan kamera yang aku dapat masa nak ke Mossy Forest.








Yang memandang ke belakang tu aku..misteri tak? UvUv

Then, kitorang pusing balik sebab kitorang akan balik ikut jalan yang sama kitorang naik ke Cameron. Nak singgah Kea Farm, terlajak pintu masuk parking, Haaah, memang kirim salam jela nak patah balik nak mengharung jam sekali lagi. Jadi kitorang terus turun dan singgah mana2 ladang Strawberry yang kitorang jumpa. Aim aku, nak makan strawberry cicah coklat banyak-banyak. Masa ni dah makan 2 packet besar (share2). 

Ni gambar 2nd time beli dan makan sebab yang first memang tak sempat pikir hape. Apa yang aku tahu, celup coklat, makan.. Nyaaaammm..~~~ Kawen nanti nak hantaran strawberry fresh dari Cameron..!

Then, down the road back, kami singgah pasar malam. Awal2 datang tadi belum buka. Yaaaaaay, kami semua excited turun kereta, pergi pasar malam, sambung beli apa yang patut. Aim aku kali ni nak cari stokin berjari daaaannn aku berjaya..! Aku beli dua pasang jek sebab sebelum tuh aku dah beli online. Haaaiisshh, apela.. Owh, kawan aku tanya, mana beli stokin ni sebelum ni? Dia gelak bila aku jawab Cameron, dia ingat aku main2kan dia. Owh, SoxWorld ada tapi aku tak sanggup nak melabur sebegitu banyak untuk sepasang stokin. Baik guna duit tu untuk makan, lepas 2 hari kot.. =v=

Gambar stokin comel takdak. Malas nak snap..sebab aku dah pakai..! Kikiki..

Owh, cenderahati macam fridge magnet kat sana, dah banyak yang baharu. So, kalau nak pergi, bolehla kumpul cenderahati yang baharu or beli cenderahati yang baharu untuk family and kawan2.  

Ni hasil tangkapan kamera ketika berada di pasar malam yang famous tu kat Cameron Highlands. Aku taktau nama dan aku tak kisah..lalala.. Korang kisah? Pergi cari kat google.. 

Antara roses plants yang dijual. Murah jek, RM 18 sepasu. Macam2 aku tanya makcik tu. Ingat nak belikan untuk mak tapi memandangkan aku tak balik kampung, lebih elok kalau aku tak menyeksa pokok ni. Biarla dia duduk kat sini dan tunggu orang lain yang lebih layak untuknya...ceywaahh..! So, aku end up beli baja bunga ros jek untuk mak. Satu paket RM6, beli dua RM 10. 

Ni bouquet lavenders. Bau lavender..! deh..! Sedap and refreshing..! ^^
Roses bouquet pun ada tapi too mainstream so no picture.. Haah..! XP

Selesai membeli dan belah, kami kembali memburu tempat makan yang kami dah aim masa naik tadi. Restoran Abang apa entah..ada menyajikan nasi lemak sambal strawberry yawl..!

Ni hasil tangkapan kamera  ketika berada di restoran tersebut. 

Ada pokok tomato ditanam kat luar, banyak. Kebetulan tengah berbuah dan meranum. Takde motip snap, saja suka2, bukan selalu aku nak amek gambar.

Ni hiasan dalaman restoran tuh.

Ni ada kat luar, macma patio gitteuwh.. Penuh kat atas kepala dengan strawberry merah berjuntai-juntai.

Daaaaaaaan, wallaaaahhh..!! Inilah nasi lemak dan nasi kukus sambal strawberrynya. Maafkan kami, kami takde desler (DSLR) untuk capture nasi lemak ni ala-ala professional food journalist. So, terimalah seadanya.
Hujung sana, nasi lemak aku dan hujung sini, nasi kukus yang kawan aku order. Bezanya cuma kuah tapi sambal strawberry tetap ada untuk kedua-dua jenis sajian.

Harga cuma RM 6.90, berpatutan dengan apa yang disajikan.
Dan paling penting, SEDAP..! Nora suka, Nora bagi, 4 bintang..!
Restoran ni ada jual sambal strawberry dalam botol juga. Boleh beli bawak balik untuk family or kengkawan yang takde kesempatan datang sini. ^^

Semua hasil tangkapan kamera lepas ni adalah sebab aku rasa cantik so aku snap. Pokok-pokok kat atas sana semua cantik-cantik dengan warna yang vibrant. Tak boleh tidak perasaan tu melonjak2 nak amek gambar...biarla tepi jalan je sebenarnya pun.







Satu lagi tempat yang aku aim nak singgah tapi tak tersinggah ialah Ladang Lavender. Turun dah nak masuk maghrib jadi kami terpaksa akur dengan waktu dan meneruskan perjalanan pulang dengan hampanya. QAQ

Ok, abeh..! So, lepas tu cumalah trip kitorang turun Cameron. Takde ape sangat sebab dah gelap. Kalau dok dalam kereta sorang2, mau terkucil juga. Jalan gelap, sempit dan sunyi, sekali-sekala jek bertembung dengan kereta. Masa naik pun, jalan yang sama, tak berubah tapi sebab gelap, rasa macam lain macam jek..kekeke.. Kita taktau apa yang ada dalam gelap..jejjennnggg..! Owh, along the way turun, kami ternampak beberapa orang asli jalan dalam gelap tepi jalan, takde hal.. UvUd Tapi agak bahaya sebenarnya..huhuhu..

Nanti honey moon nak datang sini..boleh mengada-ngada peluk shuben sebab sejuk..wakaka.. No harm in daydreaming..! LOL

Jyyyaaaaannn, adios peeps..!