S E L A M A T D A T A N G

S E L A M A T          D A T A N G

Super Human

Friday, October 2, 2015

Kusangka kulat yang tumbuh, rupa-rupanya, Si Bino yang bertenggek.








*    *    *   *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *   *


Yoooooo..



Bino, anak kucing albino. Aku agak pasti ini adalah sejenis true albinism berdasarkan pada spektrum matanya yang kengkadang merah, biru dan pink bergantung pada refleksi cahaya. Bulu yang semua putih menguatkan lagi spekulasi aku.


Baru je berusia sebulan beberapa hari. Lahirnya berdua tapi sekarang tinggal seekor ja. Tu yang makin bulat tuh. Dahla putih, bulat plak, tu yang nampak macam kulat sekali pandang bila kena dengan anglenya.. XP



Seperti mana dalam manusia, albinism ni bawa lebih banyak keburukan berbanding kebaikan. Kucing albino selalunya ada masalah pendengaran dan penglihatan. Tapi ikut kajian, gen yang memberi warna bulu dan mata dan gene pendengaran adalah berbeza sama sekali. Jadi tak dapat dipastikan sama ada Bino akan jadi pekak atau ada masalah penglihatan atau tak. Kalau boleh aku taknakla Bino ada kekurangan2 tuh sebab kekurangan ni akan buatkan Bino senang ditimpa bahaya.



Macam manusia albino, kucing albino pun mudah dapat cancer kalau terdedah pada matahari lama sangat sebab dalam albinism, pigmen2 warna yang melindungi kita daripada kesan pancaran matahari tuh takde. Mungkin aku boleh kurung Bino dalam rumah so that kebarangkalian untuk dia dapat cancer kurang.



*mengeluh.* Aku nak Bino sihat..




19 comments:

  1. Hahaha comelnyaaaa Bino! ^w^

    Ala ciannya, aku pun harap berlaku miracle pd life span beliau. Aku pun pernah ada kucing putih, tp tak albino la, huhu tp dia dh pergi digigit anjing, huhuk :(

    Bino boleh laaa geng dgn Shiro aku. Tp Shiro bukan kucing.. jengggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmmmm..!

      Oloo, ciannye.. Sedih kot kucing mati camtuh.. QAQ Dulu ada kucing hilang, comel gilerla, dahla debab, ekoq kontot.. so adik2 aku dok p cari kat kawasan perumahan cina yang dok bela anjing, dekatla ngan umah, kotla dia berjalan sampai sana and dibaham dek anjing sana..tapi sampai ke sudah x jumpa, ada orang amek kot..huhuhu..

      Oih..aku ada Shiro gak tapi bukan kucingla.. Jenggg..! Shiro hang apa dia? *buat muka curious.*

      Delete
    2. Aku teka....arnab.. Hehehe..

      Delete
  2. Pehh...putih sampai nampak macam kulat...mesti comel kucing ni in real life. Harap x jadi apa kucing albino kau ni. Rare tu nak dapat. Kalau membesar dgn sihat, lumayan jugak kalau jual.hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaaaaannnn...!!! Ka-chiiinnggg..! XP

      Harap2 macam tu jugakla.. Hahaha, taktau plak boleh juai.. Tapi kesianla kalau baka sakit ni membiak, kesian anak2 dia.. Guhuhuu..QAQ

      Eheee, duit penting sekarang ni, Zyra.. LOL

      Delete
  3. Replies
    1. Kaaaaaannn? Kalau dia tidur, selalu jugakla gulung, tinggal nampak bulat kepala and badan jaaa..

      Kadang2 terlentang jaaaa.. XP

      Delete
  4. nasib baik bergerak.. kalau tak mesti x sedar itu seekor kucing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaaaannn.. XP

      Kadang2 takut terpijak..huhuhhu..

      Delete
  5. Nanti bila dia besar sikit, dan kalau perangai dia suka tidur dalam pasu pokok, mesti akan nampak macam tanah dalam pasu pokok tu dah dilitupi salji tiba2... awwww so kawaiiii~ X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa, ikut makcik dia.. XP Abeh pokok2 bunga mak aku senget and leper dibuatnya.. Suka betui tidur dalam pasu bunga..adoihla.. Makcik dia ada jugak tompok sikit2, nampak macam salji kotoq gitteuw..XP

      Delete
  6. Peerrrggghhh!!!
    Rare sangat kucing albino. Jaga elok2 Lee.
    Susah nak dapat kucing rare camtu.

    Try laa test pendengaran dgn penglihatan dia.
    Yang aku tahu, kucing putih selalunya pekak, sama ada sebelah atau dua2 belah.
    Tapi bab albino aku tak pasti lagi, belum baca. Hehehe

    Nak gambar real satu boleh?
    Share laa dlm blog ni, nak jugak aku tengok kucing albino mata merah camne...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula..tak sangka plak kali ni dapat anak kucing rare.. sebelum ni pernah ada gak, putih semua dan mata lain2 kaler tapi tak idup lamala.. mati kena langar..aduiyaaiii..


      Aku dah cek dah tapi kadang macam pekak, kadang macam tak. Kalau dia tengah tidur, ada bunyi ape2, dia terjaga jek, terkejut.. Taktaula..

      Nanti aku share tapi nak dapatkan mata merah tuh takut susah sikitla, takut camera takleh nak capture..huhuhu..

      Delete
  7. hi Dear Friend Excellent working.
    http://www.auratrends.co.uk/
    http://grabbit.com.pk/

    ReplyDelete
  8. kt umah sy ada 6 ekor kucing.anak sy pon pengemar kucing

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya skang ada 4.. dulu x gemar sngt kucing or mungkin late bloomer suka kucing..XP

      Delete